+31 (0)85-2007932 info@kmls.nl

Uw werknemer is minder dan 2 jaar ziek

It is better to light a candle than curse the darkness 

Eleanor Roosevelt  

De eerste 104 weken

Als uw werknemer ziek wordt en zijn werk niet meer (volledig) kan doen, houdt hij volgens de wet twee jaar lang recht op loon. Die periode kan korter zijn, bijvoorbeeld bij een tijdelijk contract wat niet wordt verlengd. Maar in de regel betaalt u tijdens de wachttijd – 104 weken – het loon door. Daar bovenop komen kosten zoals verzuimbegeleiding, de arbodienst, de bedrijfsarts, een re-integratietraject, aanpassingen van de werkplek, daling van productie, vervanging van uw zieke werknemer.

De kosten van ziekteverzuim bedragen tijdens de eerste 104 weken gemiddeld  € 250,- per dag bij kort verzuim en maar liefst € 450,- per dag als uw werknemer langer ziek blijft.
Misschien bent u hiervoor verzekerd, maar uw verzekeraar zal de instroom in ziekte doorberekenen in de premie.

Tijdens deze twee jaar kunnen zich allerlei vragen voordoen. Moet u loon doorbetalen, ook als er twijfel is of uw werknemer wel voldoende mee werkt aan re-integratie? Verloopt de begeleiding wel goed? En, ook heel belangrijk, komt deze arbeidsongeschiktheid wel voor uw rekening? Er zijn namelijk situaties waarin niet u, maar het UWV tijdens ziekte moet betalen. 
 

Loonsanctie UWV

Blijft uw werknemer ziek en kan hij daardoor niet (volledig) zijn werk doen, dan gaat het UWV zo’n drie maanden voor einde wachttijd beoordelen of u en uw werknemer voldoende aan re-integratie hebben gedaan. Vindt het UWV van niet, dan legt het een loonsanctie op. Dat betekent dat u (maximaal) nóg een jaar langer loon moet doorbetalen. Ondertussen moet u ‘repareren’ waarin u volgens het UWV tekort bent geschoten en komen ook die kosten voor uw rekening.

Tip:
Neem bij al uw vragen over de eerste 2 jaar arbeidsongeschiktheid contact met mij op. Vaak kan ik u snel vertellen hoe u een situatie moet aanpakken, zodat er geen onnodige vertraging in de re-integratie ontstaat en u kunt blijven voldoen aan uw verplichtingen als werkgever.
Dreigt er een loonsanctie of is deze al opgelegd, kom dan heel snel in actie – de bezwaartermijn is slechts 6 weken!- en neem contact met mij op. Soms blijkt namelijk dat het UWV de loonsanctie onterecht heeft opgelegd. Daarnaast kan vaak worden bereikt dat u niet een jaar, maar (aanzienlijk) minder lang het loon moet doorbetalen.
Bovendien: regelmatig ontdek ik in zaken die cliënten aan mij voorleggen, dat zij al een tijd betalen voor ziekte die niet voor hun rekening behoort te komen, met als gevolg dat ik duizenden euro’s voor hen kan besparen.  

Maak hieronder een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Daarin geef ik u meteen tips waarmee ook u kosten kunt besparen.  

 

 

 

Maak nu een afspraak voor een gratis gesprek

Bel +31 (0)85-2007932  of plan een datum in mijn agenda

    Home » Rechtsgebieden en specialisaties » Uw werknemer is minder dan 2 jaar ziek