+31 (0)85-2007932 info@kmls.nl

Werkgevers: durf te vragen!

door | 29 juni 2022 | Artikelen

No-risk polis: te weinig werkgevers zijn daarmee bekend!

Stel: uw werknemer valt ziek uit. U weet, dat u dan maximaal twee jaar het loon moet doorbetalen.
Misschien weet u ook, dat als uw werknemer langer dan twee jaar ziek blijft en een arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV gaat ontvangen, deze uitkering nog 10 jaar lang bij u in rekening wordt gebracht. Het gaat om kosten die moeiteloos kunnen oplopen tot enkele tonnen.

Maar bent u er ook van op de hoogte, dat als uw werknemer een zogeheten no-risk polis heeft en ziek uitvalt, de financiële gevolgen niet voor uw rekening komen, maar voor die van het UWV?

Zo’n no risk polis kan de werknemer bijvoorbeeld hebben gekregen, als hij voordat hij bij u kwam werken, al eens eerder twee jaar arbeidsongeschikt is geweest en toen door het UWV is beoordeeld.
Komt deze werknemer daarna voor u werken en valt hij binnen vijf jaar ziek uit – om welke reden dan ook – dan heeft uw werknemer vanaf dag nummer 1 recht op een Ziektewetuitkering, betaald vanuit het UWV. Blijft uw werknemer langer dan twee jaar ziek en krijgt hij een arbeidsongeschiktheidsuitkering, dan komt die uitkering niet nog eens 10 jaar lang voor uw rekening.

Een besparing van misschien wel tonnen, maar alleen als u hiervan op de hoogte bent én als u na een ziekmelding de juiste actie onderneemt. Doet u dat niet, dan betaalt u jarenlang ten onrechte voor ziekteverzuim.

Maar hoe komt u erachter of uw werknemer over een no riskpolis beschikt? Door het te vragen!

In de wet is geregeld, dat als het dienstverband minimaal twee maanden heeft geduurd, uw werknemer u hierover moet informeren, nadat u hierom heeft gevraagd.

Helaas weten veel werknemers niet, of op hen een no riskpolis van toepassing is. Niet vreemd, want het is ingewikkelde materie en de brief van het UWV waarin dat hoort te staan, is voor menig werknemer abracadabra.
Maar ook als uw werknemer het antwoord op uw vraag schuldig moet blijven, zijn er andere mogelijkheden om dit samen te onderzoeken.

Wilt u weten hoe, stuur mij dan een pb zodat we de afspraak kunnen maken voor een gratis gesprek. Ik geef u dan direct een paar tips waar u en uw werknemer mee aan de slag kunnen. Neem contact op. 

Zodat u uw energie en geld kunt blijven investeren in het gezond en vitaal houden van uw werknemers en onderneming.

#no-riskpolis #wga #kostenbesparing

  Geschreven door Mr. J.M. (Annemarie) Lammers-Sigterman

Maak nu een afspraak voor een gratis gesprek

Bel +31 (0)85-2007932  of plan een datum in mijn agenda